13.12.07

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ;

Διερωτάται στο τελευταίο τεύχος το περιοδικό «ελληνοχριστιανική αγωγή» (δες και το προηγούμενο ποστ). Διαβάστε, λοιπόν, την απορία και τους προβληματισμούς του, σχετικά με τους Ολυμπιακούς του 2008:

[Η είδηση που φτάνει από την Κίνα δείχνει απίστευτη. Οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει(;) να απαγορεύσουν(;) τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων στην Ολυμπιά­δα του Πεκίνου! Οι αθλητές δε θα μπο­ρούν να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα, (σταυρό π.χ.) και στους χώρους ενδιαίτη­σης των αθλητών δε θα υπάρχουν τόποι προσευχής, ιερά κείμενα κ.λ.π. Πραγμα­τικά δείχνει απίστευτο. Και επειδή οι άλλες θρησκείες έχουν ελάχιστα θρησκευτι­κά σύμβολα, η απαγόρευση μοιάζει να εί­ναι μόνο για τους χριστιανούς αθλητές. Το φόβητρο της Κίνας εξακολουθεί και μετά την πτώση των μαρξιστικών διδασκαλιών να είναι ο Χριστός. Αλλά θα εί­ναι Ολυμπιάδα που θα ενώνει λαούς αυτή; Και βέβαια το ερώτημα είναι: Η χώρα μας θα αντιδράσει; Ή μόνο τα «όβολα» από τις διαφημίσεις και το πανηγυράκι της αφής της φλόγας μας ενδιαφέρει; Και οι μονίμως κοπτόμενοι για δικαιώματα, επί του προκειμένου θα τοποθετηθούν; Μή­πως λόγω μακράς ιδεολογικής συγγενείας θα συγκατανεύσουν με τις γνωστές αστείες τοποθετήσεις που χρησιμοποιούν σε κάθε περίπτωση; Αναμένουμε].

Ενοχλήθηκε, λέει το περιοδικό, από την απόφαση της Κίνας να απαγορέψει τα κάθε είδους σύμβολα στην Ολυμπιάδα του ’08. Μα αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να χειροκροτήσουμε! Είναι πολλά στα οποία δε συμφωνούμε με τους Κινέζους, αυτό όμως το μέτρο θα πρέπει να τύχει παγκόσμιας αποδοχής. Γιατί οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονται (ή θα έπρεπε να γίνονται) για τη διάδοση του αθλητικού ιδεώδους και όχι «προς δόξαν θεού» οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός. Εκεί θα πάνε οι αθλητές της υφηλίου να διαγωνιστούν κάτω από το παγκόσμιο ολυμπιακό πνεύμα, μόνο με τη σωματική ρώμη και την ψυχική τους αντοχή και όχι με την αρωγή εξωτερικών παραγόντων, επικαλούμενοι την «εξ ύψους βοήθεια» εξωσυμπαντικών θεών και δυνάμεων.

Αντί, λοιπόν, να πούμε μπράβο στους Κινέζους διοργανωτές, που κατανόησαν το βαθύτερο νόημα των αγώνων και προσπαθούν να περιφρουρήσουν το γνήσιο ολυμπιακό πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι», οι εγχώριοι εκφραστές της αλογίας τους ψέγουν, διερωτώμενοι αν θα είναι αυτή Ολυμπιάδα που θα ενώνει λαούς! Και βέβαια θα είναι. Χωρίς θρησκευτικά σύμβολα, εικόνες και φυλαχτά, χωρίς «ντόπα» με σταυροκοπήματα, προσευχές, βίβλους και «ευλογίες», αυτά ακριβώς δηλ. που χωρίζουν και φανατίζουν, αλλά με μόνη την προσωπική τους προετοιμασία και τη ψυχοσωματική τους δύναμη, θα αγωνιστούν όλες οι φυλές ενωμένες στην παγκόσμια αυτή σύναξη!

Προς τι λοιπόν, όλη αυτή η ανησυχία και το υποκριτικό ενδιαφέρον για τον περιορισμό τάχα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών; Μήπως περίμεναν να στηθούν εκκλησιές και τζαμιά στο ολυμπιακό χωριό, για την ελεύθερη άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος των αθλητών; Μα ακριβώς αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν οι διοργανωτές. Γνωρίζουν πολύ καλά το αγεφύρωτο θρησκευτικό -και όχι μόνο- χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και δε θέλουν σε καμιά περίπτωση να μεταβληθούν οι αγώνες από αθλητικοί σε θρησκευτική σύρραξη.

Όσο για το άλλο, ότι τα μέτρα αυτά των Κινέζων στοχεύουν κατ’ ευθείαν στους χριστιανούς, γιατί το φόβητρό τους ήταν και είναι ο χριστιανισμός, τι να πούμε; Φοβερό ανέκδοτο! Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι η Κίνα από πολύ παλιά ήταν αναγκασμένη να αποκρούει τις λυσσαλέες προσπάθειες των χριστιανών να εισχωρήσουν στην αχανή χώρα, με σκοπό να αλώσουν και στη συνέχεια να εκμεταλλευθούν τον απέραντο πληθυσμό της με τη βιομηχανία του φόβου και της «παραμυθίας». Αλλά δεν τους έγινε το χατίρι. Είχαν -και πιστεύω εξακολουθούν να έχουν- γνώση οι φύλακες. Γνωρίζουν δηλ. πολύ καλά τις φιλοφρονήσεις των χριστιανών στους γηγενείς της Αμερικής της Αφρικής κ.λ.π. και παίρνουν κάθε φορά τα μέτρα τους. Γι’ αυτό και βυσσοδομούν οι δυτικοί εναντίον τους, κοπτόμενοι τη μια για ελευθερίες, την άλλη για δικαιώματα…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε τις αντιδράσεις των χριστιανών όταν θα γίνεται η αφή της Ολυμπιακής γλόγας και θα πρέπει να γίνει η επίκληση στον Απόλλωνα.

Ανώνυμος είπε...

Μα ήδη όπως διάβασες επιχειρούν να την υποβαθμίσουν και απαξιώσουν, αποκαλώντας την "πανηγυράκι" που γίνεται για την κονόμα των διαφημίσεων! Αλλά πως να εννοήσουν οι αρνητές του κάλλους και βασανιστές του σώματος χριστιανοί πως ολυμπισμός σημαίνει το αντίθετο ακριβώς: εξύμνηση της σωματικής και πνευματικής ρώμης...

roidis είπε...

όλες οι αστειότητες μαζεμένες.
τι ακούμε. τι ανησυχίες έχουν οι άνθρωποι