11.9.08

"ΗΡΑΙΑ" vs ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

-->
Τυχαία είδα το σχετικό ποστ στο ιστολόγιο “ΣΑΜΟΣ ΩΡΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ;” φίλου από τη Σάμο, που επισκέφτηκα αυτό το καλοκαίρι και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ερεύνησα, λοιπόν, στον τοπικό τύπο και ιδού:
-->
Με περισσή αλαζονεία, μισαλλοδοξία, θεατρινισμό και υπαινιγμούς για το ποιος κάνει κουμάντο στα πνευματικά πράγματα του νησιού, έσπευσε ο θεοκράτης “μητροπολίτης” να τραβήξει το αυτί της δημοτικής αρχής, που χωρίς να τον ρωτήσει (θα έπρεπε, άραγε;) αναβίωσε “παγανιστικές” γιορτές στο τσιφλίκι του, τη “μητρόπολή του”! Ο τίτλος επομένως του άρθρου στον τοπικό τύπο θα έπρεπε να είναι αντίστροφος: "Εκκλησία vs Ηραίων".
Και ποιες αποκαλεί παγανιστικές γιορτές ο "σεβασμιώτατος"; Κάποια θεατρικά δρώμενα, τα "ΗΡΑΙΑ", που έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια να τελούνται στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου της Σάμου, όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο ναός της Ήρας, του οποίου σώζεται σήμερα μόνο μια κολόνα. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι από το Δήμο Πυθαγορείου, στον οποίο υπάγεται διοικητικά η περιοχή του Ηραίου, στα πλαίσια της προβολής του τουριστικού αυτού θερέτρου.
Ο τοπάρχης της ξεπερασμένης βυζαντινής θεοκρατίας και του απόλυτου μηδενός, έδωσε με την ανακοίνωσή του και με την επακολουθήσασα ραδιοφωνική του συνέντευξη την εικόνα μιας κοινωνίας, που κραυγαλέα αδυνατεί να παρακολουθήσει, στοιχειωδώς έστω, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, που κατά την αρχαιότητα γέννησε έναν υψηλό πολιτισμό, αυτόν ακριβώς που χαρακτηρίζει σήμερα ως «παγανιστικό».
Την ίδια στιγμή αυτή η χώρα δυστυχώς ελέγχεται από την πιο σκοτεινή δύναμη, η οποία συστηματικά εξολοθρεύει με την πνευματική, ψυχολογική και οικονομική τρομοκρατία της κάθε προσπάθεια απαλλαγής των νεοελλήνων από τα δεσμά της αλογίας και ανέλιξής τους προς την αξιοπρέπεια, τη λογική και την ελευθερία. Εν μέσω απανωτών σκανδάλων και εξαντλητικής φορολόγησης των πολιτών, η “εκκλησία” επιδιώκει όχι απλώς σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, αλλά επιπλέον και ασύστολη χρηματοδότηση, πράγμα που αποδεικνύει τρανταχτά πλέον ότι το Ελληνικό Κράτος υπάρχει κυρίως για να υπηρετεί τους παρασιτικούς μεσαιωνικούς θεοκράτες που το έχουν κυριεύσει και το λυμαίνονται παντοιοτρόπως.
Κάποιους τέτοιους “ιεράρχες” πρέπει ο τοπικός πληθυσμός να τους βάζει άπαξ και διαπαντός στη θέση τους κι όχι να σπεύδουν πολλοί, φοβούμενοι μήπως πέσουν στη δυσμένειά τους, να συμμορφωθούν “προς τας υποδείξεις τους”.
Προσεχώς, έργα και ημέρες του “μητροπολίτη Ευσέβιου στο τσιφλίκι του, την “Ιεράν Μητρόπολιν Σάμου Ικαρίας και Κορσεών”, για να υπάρξει μια σαφής εικόνα του ανδρός.

3 σχόλια:

maxos είπε...

Μετά από τις αχαρακτήριστες εμφανίσεις πολιτικών ηγετών,σε διάφορες Παναγίες ανά την επικράτεια και τα διαγγέλματα περί στρατηγών κλπ
καθόλου δεν πρέπει να μας ξενίζει νομίζω η συμπεριφορά αυτών των θρησκευτικών "ηγετών". Όπως θα έλεγε κι ο Σκαρίμπας. Από τη σκλαβιά των Τούρκων λυτρωθήκαμε αλλά από τη σκλαβιά των παπάδων...

minimalist είπε...

Είναι μακρύς ο δρόμος του λυτρωμού, έχεις δίκιο. Όμως, δεν απελπίζομαι και κάνω ό,τι μπορώ για να τον συντομέψω. Άλλωστε, φροντίζουν κι αυτοί οι ίδιοι. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό, όλο και πιο εντατικά σκάβουν (τον τάφο τους)!
Υ.Γ.
Γιατί το ιστολόγιό σου δεν ανοίγει πλέον και λέει πως καταργήθηκε;
Ελπίζω να είναι κάποια παροδική δυσλειτουργία του blogger. Θα στεναχωρηθώ πολύ, αν είναι αλήθεια...

Ανορθόδοξος είπε...

Δυστυχώς πολλοί σύγχρονοι ιεράρχες νομίζουν οτι ζούμε ακόμα στην τουρκοκρατία (πόσο θα 'θελαν!) και όλοι οι Έλληνες κάτοικοι βρίσκονται υπό την απόλυτη εξουσία τους... Για του λόγου το αληθές, δείτε και έναν «νοσταλγό» των παλιών καλών εποχών:

http://www.youtube.com/watch?v=v3XA7VSq06Y