24.6.09

AGORA

 
Το “σωτήριο έτος” 391 ο κόσμος θα αλλάξει για πάντα, για μια ξεχωριστή γυναίκα, την Υπατία, που απολάμβανε μιαν απίστευτη ελευθερία σ' αυτή την αρχαία εποχή, αν και αυτή γύρισε εναντίον της στο τέλος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια πρώιμη φεμινίστρια, μια τολμηρή και έξυπνη γυναίκα, που με τη ζωή της αψηφούσε τις προκαταλήψεις της εποχής της.
Η “Αγορά” αναφέρεται στην αστρονόμο-φιλόσοφο Υπατία της Αλεξάνδρειας (Rachel Weisz) και τη σχέση της με το σκλάβο της Davus (Max Minghella). Η ιστορία τοποθετείται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο αναταραχής, όπου ο Χριστιανισμός έχει εκτοπίσει σταδιακά το προηγούμενο θρησκευτικό κατεστημένο. Στη δίνη αυτής της αναταραχής η φιλόσοφος και μαθηματικός Υπατία, “ο γενναίος υπερασπιστής της επιστήμης ενάντια στη θρησκεία” δολοφονείται με τον πιο άγριο τρόπο από τον κοπτικό χριστιανικό όχλο, που την κατηγόρησε για αθεΐα. Μετά τη στυγερή αυτή δολοφονία μπορούμε να πούμε πως έφτασε το τέλος της “Ελληνιστικής” εποχής.
Η “Αγορά” είναι ένα ιστορικό δράμα, που σκηνοθετεί ο Χιλιανός Alejandro Amenabar. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Rachel Weisz και ο Max Minghella. Η “Αγορά” αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2009.
Έχουμε ήδη μερικές ολοκληρωμένες εικόνες των επιβλητικών κινηματογραφικών σκηνικών της “Αγοράς”. Αν και η ιστορία συμβαίνει στην Αίγυπτο τα γυρίσματα γίνονται στο νησί Μάλτα στη Μεσόγειο. Εάν το απίστευτο χρηματικό ποσό που δαπανάται για τα σκηνικά και τα γυρίσματα είναι ένας δείκτης ποιότητας, τότε πρόκειται για μια αρκετά εντυπωσιακή ζωντανή ανασύνθεση της ρωμαϊκής Αιγύπτου. Ο σκηνοθέτης Amenabar δεν αρκέστηκε σε φτηνά σκηνικά από χαρτόνι. Τεράστια οικοδομικά σύνολα χτίστηκαν για την περίσταση. Τόσο τέλεια είναι χτισμένα, που αισθάνεσαι να μεταφέρεσαι πραγματικά πίσω, στην αρχαία Αίγυπτο.
Αν λάβουμε υπόψη μας τη χρονολογία στην οποία τοποθετεί ο Amenabar την ιστορία του (391), βλέπουμε αμέσως μια διαφορά 24 χρόνων από την πραγματική ημερομηνία δολοφονίας της Υπατίας (415). Βέβαια μια τόσο μικρή χρονική διαφορά, που μάλιστα αφορά την αρχαία εποχή, θα μπορούσε και να του συγχωρηθεί, αν πρόκειται για τη μοναδική. Ας ελπίσουμε πως τελικά ο Amenabar θα βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των ιστορικών γεγονότων και της ψυχαγωγίας: εάν το καταφέρει η “Αγορά” θα μπορούσε να γίνει μια υπερπαραγωγή, που πολλά θα μπορούσε να προσφέρει με τη δύναμη της τέχνης και της εικόνας στην ορθή ενημέρωση του φιλοθεάμονος κοινού, σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα της φριχτής δολοφονίας της ελληνίδας φιλοσόφου από το κοπάδι του αμόρφωτου και φανατισμένου χριστιανικού όχλου, που εξαπέλυσε εναντίον του πνεύματος ο επίσης φανατισμένος Κύριλλος “επίσκοπος” Αλεξάνδρειας. Ίσως καταπέσει έτσι άλλο ένα μέχρι τώρα “ταμπού” για τη “χριστιανική εκκλησία” και πάψει να θεωρείται ο μεγάλος αυτός σφαγέας των “εθνικών” της εποχής του, ως “εξέχων θεολόγος”(!) και να τιμάται ως “άγιος”(;)

Υ.Γ.

Από την πρώτη προβολή της Agora και παρά τα επαινετικά σχόλια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, διαπιστώνουμε πως στο βάθος πρόκειται για μια αθλιότατη χριστιανική ταινία, η οποία στόχο έχει να ανασκευάσει  την  αλήθεια για τη δολοφονία της Υπατίας, προς  μακροπρόθεσμο  όφελος  των χριστιανών. Βεβαίως, έντεχνα έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, που ο μη ειδικός δε βλέπει το στόχο της και εύκολα, ανάλογα με τις πεποιθήσεις του, βγάζει τα δικά του  συμπεράσματα, αλλά παιδαγωγικά είναι πανάθλια, αφού έντεχνα δημιουργεί στοχευμένες αντιπάθειες και συμπάθειες στο υπό παίδευση άτομο, οι οποίες εν συνδυασμώ με άλλα δεδομένα, σαφέστατα και  προδήλως αποδιώχνονται οι ευθύνες από το χριστιανισμό για το ειδεχθέστερο έγκλημά του. Κάτι ανάλογο, όπως έγινε με την επίρριψη των ευθυνών υπό των  εγκληματιών  χριστιανών, της υπό αυτών πυρπόλησης της Ρώμης, στο Νέρωνα…

21.4.09

ΑΘΕΪΑ

Αθεΐα είναι η απουσία πίστης σε θεό και σε υπερφυσικό.
Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Μετά από πολλές προτάσεις για το όνομα του συλλογικού μας ιστοτόπου, μετά από πολλές συζητήσεις εντός και εκτός δικτύου, αφού περάσαμε από ορθολογισμό, σκεπτικισμό, κοσμικισμό και ελευθεροφροσύνη, συμφωνώντας ότι όλα αυτά μας εκφράζουν αλλά κανένα από αυτά δεν είναι το σημείο που επικεντρώνουμε, επιτέλους καταλήξαμε στο όνομα που βλέπετε: ΑΘΕΪΑ.
Το ιστολόγιο αυτό είναι συλλογικό και δημοσιεύει άρθρα για θέματα σχετικά με την αθεΐα. Τα άρθρα δημοσιεύονται ταυτόχρονα και στο προσωπικό ιστολόγιο του εκάστοτε αρθρογράφου, όπου και γίνεται ο σχολιασμός και η συζήτηση.
Σκοπός του ιστολογίου μας είναι η διάδοση ιδεών σε θέματα που αφορούν την αθεΐα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Μας απασχολούν ζητήματα από την καθιέρωση του κοσμικού κράτους μέχρι τη φιλοσοφική διάσταση των θεολογικών ζητημάτων, ιδωμένα από αθεϊστική, σκεπτικιστική, ορθολογιστική ή και αγνωστικιστική σκοπιά. Επιθυμούμε να γίνουν αυτές οι ιδέες ευρύτερα γνωστές και προσιτές σε όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.


Καλοσωρίζουμε στη μπλογκόσφαιρα το νέο μπλογκ "ΑΘΕΪΑ" και ευχόμαστε να γίνει το σημείο αναφοράς όλων των ελλήνων αθέων.
Αναγνωρίζουμε ότι ο ρόλος του νέου μπλογκ είναι τρομερά δύσκολος και ο δρόμος του δε θα είναι στρωμένος με άνθη! Όμως είναι ένα από τα πρώτα βήματα, που επιτέλους, έπρεπε να γίνουν και στον τόπο μας, και ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει την αρχή ενός πολύμοχθου αγώνα, για την πνευματική απελευθέρωση των νεοελλήνων από το νεοσκοταδισμό που επιβάλλει σχεδόν δια της βίας στη χώρα μας, το μεσαιωνικό κατάλοιπο, που φιλάρεσκα αυτοαποκαλείται "ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία"!

9.1.09

THERE'S PROBABLY NO GOD

«Θεός, πιθανότατα δεν υπάρχει. Τώρα σταμάτα ν’ ανησυχείς και ζήσε τη ζωή σου!» είναι το μήνυμα που κυκλοφορεί από προχθές στους δρόμους του Λονδίνου, αναρτημένο στα γνωστά κόκκινα λεωφορεία. Αιτία, μια διαφημιστική εκστρατεία αξίας 135.000 λιρών που αποσκοπεί να πείσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους να δηλώσουν άθεοι. Στόχος της εκστρατείας είναι να μεταδώσει το μήνυμα της αμφιβολίας για την ύπαρξη του Θεού, χρησιμοποιώντας τα λεωφορεία, το μετρό του Λονδίνου και γιγαντοοθόνες στο κέντρο της πόλης.

Οι 135.000 λίρες για τη χρηματοδότησή της προήλθαν από εράνους που πραγματοποίησαν οι συμμετέχοντες.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, τα μηνύματα θα επεκταθούν και στο μετρό του Λονδίνου, όπου 1.000 διαφημίσεις με ατάκες διάσημων συγγραφέων και φιλοσόφων που υιοθετούν την αθεΐα θα επιδιώξουν να περάσουν το μήνυμα. Με αυτό το σύνθημα επίσης, θα κυκλοφορούν και τα λεωφορεία στην υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στις πόλεις Μάντσεστερ, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Υόρκη, Κάρντιφ, Ντέβον, Λιντς, Μπρίστολ και Αμπερντήν.

Η δημιουργός της αθεϊστικής εκστρατείας λεωφορείων, Αριάν Σερίν, δήλωσε ότι σκοπός της είναι να προσφέρει ένα ανακουφιστικό αντιστάθμισμα στις θρησκευτικές απειλές περί κολάσεως και αιώνιας καταδίκης, της απαράδεκτης εκφοβιστικής θεϊστικής καμπάνιας που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο 2008, με το εσχατολογικό σύνθημα: “θα καταδικαστείτε σε παντοτινό χωρισμό από το Θεό και θα περάσετε στην αιωνιότητα με βασανιστήρια στην κόλαση”...

Τότε, τον Ιούνιο ’08, στη British Humanist Association είχε ανατεθεί να διαχειριστεί τα χρήματα που θα μαζεύονταν ώστε να πραγματοποιηθεί η καμπάνια σε τουλάχιστον 2 λεωφορεία του Λονδίνου με τον καθηγητή Richard Dawkins να προσφέρει τα χρήματα από τις πωλήσεις του βιβλίου του «Περί Θεού Αυταπάτης», με την ελπίδα να συγκεντρώσουν ένα ποσό της τάξης των 5.500 λιρών. Τα χρήματα όμως που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, έφτασαν στο θεόρατο ποσό άνω των 135.000 λιρών (το ποσό συνεχίζει να μεγαλώνει). Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία!


Το γεγονός είναι μια παγκόσμια πρώτη με τεράστια απήχηση. Ακόμα και στη Βαρκελώνη σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη καμπάνια, όπου η καθολική εκκλησία ήδη έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της. Το θεολογικό θινκ τανκ Theos καλωσόρισε την εκστρατεία, θεωρώντας την έναν εξαιρετικό τρόπο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το ουσιαστικό νόημα της έννοιας "Θεός". «Οι αφίσες θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν τη σημαντικότερη απορία που θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας. Το ίδιο το μήνυμά της αποτελεί ένα καταπληκτικό έναυσμα συζήτησης. Λέγοντας σε κάποιον ότι ο Θεός πιθανότατα δεν υπάρχει, είναι σαν να του λες πως πιθανότατα θυμήθηκαν να κλειδώσουν την πόρτα. Δημιουργεί μια αμφιβολία, την οποία μάλλον δεν είχε».