13.8.07

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Η παροιμιώδης φράση «συνθήκες σαν της αρχαίας Ρώμης» ισχύει και για τις συνθήκες στη χριστιανική εκκλησία. Οι φρικαλεότητες της ύστερης αρχαιότητας και οι αχρειότητες των χριστιανών «ποιμένων» και «ποιμνίων» ωραιοποιούνται μέχρι και σήμερα (κυρίως στη χώρα μας) από τους εκκλησιαστικούς ιστορικούς ή αποσιωπώνται.
Οι περισσότεροι «λαϊκοί» θεωρούσαν απλώς αδύνατη μια τέτοια σωρεία εγκληματικών πράξεων κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, ενώ αργότερα πίστευαν πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.
Όλα αυτά τα εγκλήματα αιώνων κατά των πληθυσμών Ευρώπης και Ανατολής πείθουν ότι δεν ήταν συγχωρητέα πταίσματα μιας κατά τα άλλα «αγίας εκκλησίας», αλλά ουσιαστικές αποδείξεις μιας κρατικοποιημένης θρησκείας.

«Γράφω την ιστορία της σταθερής σύνδεσης μεταξύ της λεγόμενης κοσμικής και εκκλησιαστικής πολιτικής, μαζί με τις επιπτώσεις της θρησκείας στο λαό: για την εγκληματικότητα στην εξωτερική πολιτική, στην αγροτική, εμπορική και οικονομική πολιτική, στον πολιτισμό, στη λογοκρισία, στη συνεχιζόμενη εξάπλωση της άγνοιας και της δεισιδαιμονίας, για την αδίστακτη εκμετάλλευση της σεξουαλικής ηθικής, του συζυγικού και του ποινικού δικαίου.
Γράφω για την εγκληματικότητα των κληρικών, όπως αυτή εκδηλώθηκε ανά τους αιώνες με τον ιδιωτικό πλουτισμό, το παζάρεμα των αξιωμάτων, τη λατρεία των θαυμάτων και των οστών, τις διάφορες μορφές παραποίησης κ.λ.π.
Με λίγα λόγια: γράφω την ιστορία ενός εγκλήματος σε όλη την έκταση της κρατικής, εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής της χριστιανοσύνης».

Karlheinz Deschner
Η εγκληματική ιστορία του χριστιανισμού
1ος τόμος: Πρώιμα χρόνια, σελ.878
2ος τόμος: Το τέλος του αρχαίου κόσμου, σελ. 710
3ος τόμος: Αρχαία χριστιανική εκκλησία Α', σελ. 539
4ος τόμος:
Αρχαία χριστιανική εκκλησία Β', σελ. 451
5ος τόμος: Η αρχή του Μεσαίωνα Α': Μεροβίγγειοι, σελ. 440
6ος τόμος:
Η αρχή του Μεσαίωνα Β': Καρολίδες και Καρλομάγνος, σελ. 400
7ος τόμος: 9ος αιώνας: Λουδοβίκος Α' ο ευσεβής, σελ. 445
8ος τόμος: 10ος αιώνας: Όθων ο μέγας, σελ. 511
Μετάφραση: Ρ. Ζαρκάδη, Μ. Αργυροηλιοπούλου, Τ. Φατσέας, Ξ. Αρμύρος
Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ 2004 - 2006

Βιβλίο όχι από εκείνα που απλά διαβάζεις μια φορά, αλλά ένα 10τομο έργο 4.500 σελίδων περίπου (μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει σε μετάφραση οι 8 τόμοι), που απαιτεί σοβαρή και συνεχή μελέτη. Μια από τις πληρέστερες ιστορικές έρευνες, που αποδεικνύει με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία την καθόλου ειρηνική και αβίαστη επιβολή του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Με πλήθος παραπομπών και σημειώσεων και απέραντη βιβλιογραφία.

5 σχόλια:

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Ενδιαφέρον, δεν ήξερα οτι υπάρχει. Μπαίνει στην to-buy-list, γιατι όταν ακούω διαμάντια του στυλ "τα ανθρώπινα δικαιώματα τα έχουμε χάρη στο χριστιανισμό", κλπ, θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο.

Ξέρεις αν πιάνει καθόλου και τους δικούς μας ή ασχολείται μόνο με τη Δύση;

mimimalist είπε...

Shipwrecked Frontier Pioneer,
σιγά μη σεβάστηκε ποτέ ο χριστιανισμός τα ανθρώπινα δικαιώματα! Όσο για το ότι αυτός τα θέσπισε, μάλλον με ανέκδοτο μοιάζει...Γι' αυτόν, μόνο υποχρεώσεις προς το θεό (και τους επί γης "εκπροσώπους" του) έχει ο κάθε "πιστός" και κανένα δικαίωμα.
Το έργο του Deschner το συνιστώ ανεπιφύλακτα για την εξονυχιστική έρευνα την ιστορική τεκμηρίωση και τις άφθονες και αξιόπιστες πηγές.
Βέβαια, δίνει μεγαλύτερο βάρος στον "εκχριστιανισμό" της Δύσης, αλλά αφιερώνει και αρκετά κεφάλαια στην κατάσταση της Ανατολής. Οι βασικοί υποστηρικτές του χριστιανισμού (Κων/νος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Κύριλλος, Γρηγόριος, Χρυσόστομος, Θεοδόσιος, Λέων, Ιουστινιανός κ.ά. πολλά "μπουμπούκια" της Βυζαντινής Ανατολής), έχουν "τιμητική" θέση στο έργο του.

Shipwrecked Frontier Pioneer είπε...

Να του στειλουμε και τη "Μάστιγα του Θεού" για να φτιάξει τη σύγχρονη ιστορία. Θα έχει πολύ υλικό.

Kelsos είπε...

Το έχω υπόψιν μου πολύ καιρό τώρα αλλά δυστυχώς μαζεύω χρήματα για άλλο σκοπό... το είχα δει στην έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω σιγά σιγά να το αποκτήσω και να το διαβάσω...

mimimalist είπε...

Είναι πολύ παρήγορο κι ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν (και στη χώρα μας) νέοι που διαθέτουν το χαρτζιλίκι ή τις οικονομίες τους για την αγορά βιβλίων και μάλιστα τέτοιου είδους!
Είναι κι αυτό ένα σημάδι αφύπνισης των νεοελλήνων από το βαθύ πνευματικό τους ύπνο...