19.1.07

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί μια από τις τελευταίες περιοχές της Μεσογείου που στηρίζει ξεχωριστή βιοποικιλότητα θαλάσσιας και χερσαίας χλωρίδας και πανίδας. Απαιτείται άμεση δράση: ουσιαστική έρευνα και αποτελεσματικές μέθοδοι διαχείρισης, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, για να επιτευχθεί αειφορική προστασία αυτών των ξεχωριστών οικοτόπων.

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου, είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Σποράδες, Κεντρικό Αιγαίο, Λυβικό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο, κ.α). Από το 2000 έως και σήμερα, το πεδίο δράσης του Αρχιπελάγους έχει επικεντρωθεί στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, με έδρα την Ικαρία, αλλά με γενικότερη δραστηριότητα που καλύπτει ολόκληρο το Αιγαίο.

Η δράση του Αρχιπελάγους συνδυάζει την επιστημονική έρευνα του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος του Αιγαίου και των νησιών, με ουσιαστικές δράσεις προστασίας, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά οι τοπικές κοινωνίες. Για να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, το Αρχιπέλαγος δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, και διαθέτει ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και την Πάτμο, καθώς και ερευνητικούς σταθμούς στις νησίδες Αρκιοί και Μαράθι (περιοχή Δήμου Πάτμου) και Αγ. Μηνάς (Φούρνοι) στο Αν. Αιγαίο, όπου υπάρχουν κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια και γραφεία.

Tο Αρχιπέλαγος έχει εκδώσει το ημερολόγιο του 2007 "Ο Άγνωστος Θαλάσσιος Κόσμος του Αιγαίου" με στόχο να αναδείξει στο ευρύ κοινό, το μοναδικό θαλάσσιο πλούτο των ελληνικών θαλασσών. Οι φωτογραφίες του ημερολογίου συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος στα νησιά και τις θαλάσσιες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του ημερολογίου θα διατεθούν για την υποστήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που προσφέρει αφιλοκερδώς το Αρχιπέλαγος στα σχολεία των νησιών, καθώς και για την παραγωγή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το σκοπό αυτό παρακαλούμε τους φίλους και τους υποστηρικτές του Αρχιπελάγους να βοηθήσουν στην προώθηση του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο διατίθεται στην τιμή των 10 € και μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ:
http://www.archipelago.gr/gr/viewpage.asp?page=eshop/merchandise.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: