7.5.15

ΟΙ ΟΡΘΙΟΙ

Μέσα από ένα αλλόκοτο ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο ενός ευαίσθητου άνδρα, που βιώνει μια μοναδική εμπειρία περιπλανώμενος μέσα στη διαχρονικότητα της ανθρώπινης υπόστασης, επιχειρείται να αποκαλυφθεί η ιδιαίτερη σχέση, που έχει ο κάθε άνθρωπος με τον εαυτό του, αλλά και με τις εκάστοτε κοινωνικές δομές, που τον πλαισιώνουν.

Στ' αλήθεια, τι να είναι η ζωή; Ένα τσουβάλι με εμπειρίες που όλοι κουβαλάμε στις πλάτες μας και λίγο πριν κλείσουμε τον βιολογικό μας κύκλο, το παραδίδουμε στους απογόνους μας; Αυτό είναι τελικά η ζωή; Ίσως να είναι και ένα τραγούδι. Ένα τραγούδι που πρωτοακούμε όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά τα μάτια μας και κοιτάμε με περιέργεια τον κόσμο, τα πρόσωπα των δικών μας ανθρώπων, τα χαμόγελά τους. Αχ να μπορούσαμε να ακούσουμε και με τα μάτια μας!
Μεγαλώνουμε και ο περίγυρος φροντίζει να μας μιλήσει για το θάνατο, το τέλος του βιολογικού μας ρολογιού. Δεν καταπίνεται εύκολα ο θάνατος μιας και ο άνθρωπος είναι η πιο τραγική ύπαρξη του κόσμου τούτου. Τραγική γιατί γνωρίζει πως αργά ή γρήγορα, όμορφα ή βασανιστικά, το τέλος θα έρθει. Ο φόβος του θανάτου μας γίνεται εμμονή όσο μεγαλώνουμε. Σπαταλάμε πολύ χρόνο και πολύ ενέργεια προσπαθώντας να πείσουμε τον εαυτό μας για την ύπαρξη του "μετά".
Τότε αρχίζει το παραμύθι. Βομβαρδιζόμαστε με θρησκευτικούς μύθους, χορεύουμε στο ρυθμό του κάθε ελπιδέμπορα που μας πουλάει την υποτιθέμενη "συνέχεια" της ζωής μετά το θάνατο.
Δεν υπάρχει το "μετά". Υπάρχει όμως το "πριν" και αυτό το "πριν" πρέπει να το απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε χωρίς κραιπάλες, χωρίς ασυδοσία, χωρίς υπερβολές μαζί με λίγους καλούς φίλους. Αν απαλλάξουμε τον εαυτό μας από το φόβο του θανάτου, τότε μονάχα θα καταλάβουμε το βαθύ νόημα και την ουσία της ζωής. Αν ζούμε μια μίζερη ζωή πλημμυρισμένη από φόβο, τότε δεν ζούμε. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να προβληματίσει δεν είναι το αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο αλλά αντιθέτως, το αν υπάρχει ζωή πριν από αυτόν. Αν απαντήσουμε θετικά σ' αυτό το ερώτημα, τότε βρισκόμαστε στο μονοπάτι της ευδαιμονίας. Αν απαντήσουμε αρνητικά, είμαστε ήδη νεκροί πριν καν πεθάνουμε. 
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα:
Πρόλογος
Ξετυλίγοντας το κουβάρι
Ο μικρόκοσμος της Μπούλεβαρντ Ηστ
Το μικρό παζάρι στο Κονέκτικατ
Το μαγαζί του Αρμένη
Ο φόβος του χρόνου
Η Διαφήμιση
Η πρώτη επαφή
Η αρχή της μύησης
Όταν η Φιλοσοφία τρελάθηκε
Η κατάρα του Πολύφημου
Αναζητώντας το ποτάμι
Η Αποχώρηση
Τραγουδώντας τα Μπλουζ
Ιρλανδέζικο άρωμα
Στο μεθύσι του έρωτα
Κομμάτια μιας προδομένης ψυχής
Ένας νέος στην πόλη
Αντίο φίλε!!! Ο τελευταίος διάλογος
Ο αξιότιμος κύριος Φάρλοου
Ένας ώμος για να κλάψεις πάνω του
Ανοίγοντας την τάπα του υπονόμου
Η σύγκρουση
Η απόδραση
Ορθώς Πορευόμενος
Επίλογος

Τίτλος:          Οι όρθιοι
Συγγραφέας: Δημήτρης Επικούρης
Είδος:           Μυθιστόρημα
Εκδότης:      "Δρόμων"
Σελίδες:       158
Έκδοση:      2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: