24.8.06

«ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ, ΠΑΤΕΡΑ…»

Αρκετά ετεροχρονισμένο το σημερινό ποστ. Αν και η «4η Αυγούστου» διαδραμάτισε ιδιαίτερα σοβαρό ρόλο στην εξέ­λιξη της ελληνικής Ιστορίας, δεν έχει μελετηθεί παρά ελάχιστα.

Ο Μεταξάς δεν ήταν μόνο αυτός που του έτυχε να διαχειριστεί τη μοίρα του ελληνικού λαού κατά το πρώτο δραματικό στάδιο της ελληνικής εμπλοκής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αντικομουνισμός του, η πολιτική του απέναντι στις μειονότητες, η σχέση του με τις ξένες δυνάμεις και με τα φασιστικά καθεστώτα της εποχής (παρόλο που ο ίδιος δεν ηγείτο ενός «φασιστικού» καθεστώτος με τη στενή έννοια του όρου), είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της διακυβέρνησής του που επη­ρέασαν δυναμικά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η προπαγάνδα του δικτάτορα, άμεσα συνυφασμένη με τις πολιτικές του επιλογές και πρωτoφανής σε μέγεθος για τα έως τότε ελληνικά δεδο­μένα, αποτυπώνει εύγλωττα τον πολιτικοϊδεολογικό χαρακτήρα της 4ης Αυγούστου και ερμηνεύει πολλές εξελίξεις από τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

Μέσα σ’ αυτό το ευρύτερο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο αναλύονται πολλά από τα θέματα που παρoυσιάζονται σε τούτο το βιβλίο, όπως: ο τρό­πος που επηρέασε η φασιστική προπαγάνδα τη μεταξική προπαγάνδα μέ­σω συγκεκριμένων πρακτικών μίμησης και θεσμικών επαφών με το εξωτερικό, όπως αποδεικνύει το σχετικό αρχειακό υλικό, η εισαγωγή της τεχνολογίας στην προπαγάνδα μετά το 1936, η σχέση της τέχνης και του καλλιτεχνικού κόσμου με την προπαγάνδα της 4ης Αυγούστου, ο ρόλος της ΕΟΝ, ο προπαγανδιστικός - ιδεολογικός πόλεμος μεταξύ καθεστώτος και κομμουνιστών με νέα ενδιαφέροντα αρχεία που φωτίζουν ενδιαφέ­ρουσες πτυχές της διαμάχης, τα ίχνη που άφησε η μεταξική προπαγάνδα στη δύσκολη περίοδο της Κατοχής και ο αντίκτυπός της τα αμέσως επόμενα χρόνια…

Βαγγέλη Αγγελή: «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα…» Εκδόσεις «Βιβλιόραμα» 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: