30.6.13

ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
«Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές,
υπάρχει μια δίψα, υπάρχει μια αγάπη,
υπάρχει μια έκσταση,
όλα σκληρά σαν τα κοχύλια
μπορείς να τα κρατήσεις στην παλάμη σου»
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Γ. Σεφέρης, «Σχέδια για ένα καλοκαίρι»

Η θάλασσα ποτίζει τους θρύλους, τους μύθους, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Λί­γo κάτω από το γαλάζιο της, εκεί που οι ακτίνες του ήλιου σβήνουν αργά σ’ ένα σιωπηλό ημί­φως, ζει και αναπτύσσεται στους δικούς του ρυθμούς ένας κόσμος μαγευτικός και μυστηριακός.
Η γοητεία και το δέος που γεννούσε η απεραντοσύνη του βυθού οδήγησαν από νωρίς τους Έλληνες να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν τη θάλασσά τους, το Αιγαίο και να δημιουργήσουν το θαλάσσιο ρυθμό απεικονίζοντας τρεισήμισι χιλιετίες πριν, τους θαλάσσιους οργανισμούς στα αγγεία τους. Ο Αριστοτέλης στα βιολογικά του συγγράμματα αναφέρεται με εξαιρετικές λεπτο­μέρειες -οι οποίες υιοθετήθηκαν από τη σύγχρονη επιστήμη- στη διατροφή, την αναπαραγωγή και την ανατομία των ψαριών, των θαλάσσιων θηλαστικών, των καρκινοειδών, των κεφαλόποδων. Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι ο Σταγειρίτης φιλόσοφος μελετούσε τις φάλαι­νες και τους φυσητήρες του Αιγαίου, ενώ οι περισσότεροι από εμάς, ακόμη και σήμερα, αγνοού­με την ύπαρξή τους στις ελληνικές θάλασσες.
Το Αρχιπέλαγος, διαθέτοντας μια τεράστια ποικιλία μορφών και ειδών ζωής, αποτελεί ένα απαράμιλλο βιολογικό εργαστήρι. Συγκεντρώνει στα νερά και στο βυθό του περισσότερα από 5000 διαφορετικά είδη ζώων και 1000 περίπου είδη φυτών, που διηγούνται την ιστορία της εξέ­λιξης σε μια διάρκεια πλέον των 120 εκατομμυρίων χρόνων.
Η χλωρίδα και η πανίδα του βυθού, ένα σύμπαν αρμονίας και ομορφιάς, συνιστούν μιαν αναντικατάστατη φυσική κληρονομιά, που πρέπει να διατηρηθεί και να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές. Το γεγονός ότι τα επίπεδα των ρύπων είναι ακόμη χαμηλά και ότι το Αιγαίο παραμένει μία από τις διαυγέστερες θάλασσες στον κόσμο, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαγρυ­πνούμε.


SERPULA VERMICULARIS
Είναι ένα σκουλήκι του βυθού, που
ζει μέσα σ’ ένα ασβεστολιθικό
σωλήνα, που κατασκευάζει πάνω στα
βράχια.. Όταν κινδυνεύει κλείνεται μέσα σ’ αυτόν.


PARAZOANTHUS AXINELLAE
Είναι μικρές, πορτοκαλόχρωμες
ανεμώνες, που προτιμούν τις πιο
σκιερές γωνιές του βυθού και
κυρίως τα κάθετα τοιχώματα των βράχων.


LERTOPSAMMIA PRUVOTI
Ένα μικρό, κίτρινο κοραλλάκι.
Δε συμπαθεί καθόλου το φως,
γι’ αυτό ζει στις οροφές και τα
τοιχώματα των υποβρύχιων σπηλαίων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: