21.10.13

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής για το σύγχρονο άνθρωπο
Οι αναζητήσεις μου για ψυχική ηρεμία με οδηγούσαν συχνά στους γνωστούς αρχαίους φιλοσόφους, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τους Στωικούς. Οι πνευματώδεις σκέψεις και οι βαθυστόχαστες αναλύσεις τους προκαλούσαν πάντα το ενδιαφέρον και το θαυμασμό μου, ωστόσο οι προτάσεις τους για μια ευτυχισμένη ζωή δεν ανταποκρινόταν στη φύση και στις αντιλήψεις μου. Μου φαίνονταν γενικόλογες, αφηρημένες, απρόσιτες. Για καλή μου τύχη συνάντησα κάποια στιγμή και τον "άσημο" Επίκουρο. Από τις πρώτες γραμμές των κειμένων του ένα αίσθημα ανακούφισης και αισιοδοξίας με πλημμύρισε. Ήταν ο φιλόσοφος που αναζητούσα. Ανθρώπινος, απλός, πρακτικός, λογικός, συναισθηματικός, αισιόδοξος. Μπορεί άραγε να δώσει απαντήσεις στις αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου; [...]
(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

"Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσεις. Σε μια εποχή που κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε την πραγματική αξία της ζωής, αυτό το βιβλίο μας αφυπνίζει. Με συγκεκριμένους και σαφείς τρόπους, εμπειρικά και επιστημονικά τεκμηριωμένους, μας προσανατολίζει στο να απολαμβάνουμε τη ζωή και να μην τη σπαταλάμε στην αγωνία για το αύριο, τις αμφιβολίες και την απογοήτευση. Είναι ένα περιεκτικό και βιωματικό εγχειρίδιο δράσης, που αποσκοπεί στο να διευκολύνει τον αναγνώστη να γίνει κυρίαρχος του εαυτού του και της ζωής του."
Βέρα Δημητριάδη, Ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας

Η επικούρεια φιλοσοφία δε χρειάζεται σχεδόν καμιά ερμηνεία.
Είναι η εξής απλή φιλοσοφία ζωής, η ουσία της ζωής, σκοπός όλων των ενεργειών μας:
  •  Ενόσω ζούμε να είμαστε όσο πιο ευτυχείς μπορούμε.
  • Αυτός που μπορεί να πάρει τις περισσότερες χαρές με το μικρότερο κόστος είναι ο σύγχρονος επικούρειος σοφός.
  • Η εξάσκησή μας σ' αυτόν τον "πανούργο" υπολογισμό της σχέσης απόλαυσης και κόστους στην καθημερινότητά μας οδηγεί στην ευτυχία που αναζητούμε στη ζωή.
  Επικούρειες ρήσεις:
  • Ο θάνατος δεν πρέπει να μας απασχολεί. Όσο υπάρχουμε, ο θάνατος δεν υπάρχει κι όταν αυτός θα είναι παρών, δε θα υπάρχουμε εμείς.
  • Η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος.
  • Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες.
  • Θα πρέπει να βρούμε με ποιον θα φάμε και θα πιούμε, πριν βρούμε τι θα φάμε και τι θα πιούμε.
  • Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να ζει κανείς κάτω από την κυριαρχία της ανάγκης. 
Συγγραφέας:  Χάρης Δημητριάδης
Εκδότης:         Περίπλους
Ημ. έκδοσης: 10-10-2013
Σελίδες:          260

Δεν υπάρχουν σχόλια: