13.10.13

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

File:PRISM logo (PNG).png
Το πρόγραμμα PRISM είναι μια παράνομη μαζική ηλεκτρονική επιχείρηση συλλογής δεδομένων του προγράμματος υποκλοπών, που είναι γνωστό ότι έχει τεθεί σε λειτουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007 από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA). Το πρόγραμμα Prism συλλέγει και αποθηκεύει στοιχεία από επικοινωνίες μέσω του Διαδικτύου με βάση τις αιτήσεις που γίνονται σε εταιρείες του Διαδικτύου, όπως η Google. Η NSA μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία που αλιεύει από το σύνολο σχεδόν του Διαδικτύου και να επικεντρωθεί στα αποθηκευμένα δεδομένα, που είναι πιο εύκολο να χειριστεί, όποτε χρειαστούν.

Δεδομένου ότι το Πρίσμα αποκαλύφθηκε αρχικά από τη Guardian και τη Washington Post, έχει γίνει πολλή συζήτηση στα μέσα γύρω από τι ακριβώς είναι το άκρως απόρρητο πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), πώς λειτουργεί, και τι καλύπτει. Ενώ πολλοί έχουν παράσχει χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τη λειτουργία του προγράμματος, αρκετές από τις εκθέσεις δεν συμπίπτουν με τις πληροφορίες που διαθέτει η Guardian. Μερικά άρθρα έχουν υποστηρίξει ότι το ΠΡΙΣΜΑ δεν είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των πληροφοριών από τις αμερικάνικες εταιρίες, αλλά είναι ένα εσωτερικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για να αναλύσει τέτοιες πληροφορίες. Άλλοι έχουν σκεφτεί -λαμβάνοντας υπόψη τις αρνήσεις από τις επιχειρήσεις δικτύωσης για τη χορήγηση της «άμεσης πρόσβασης» στους κεντρικούς υπολογιστές- ότι το Πρίσμα λειτουργεί μέσω της υποκλοπής των δεδομένων μέσα από τα καλώδια επικοινωνίας. Και οι δύο θεωρίες εμφανίζονται να αντικρούονται από τα εσωτερικά έγγραφα της NSA. Με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών της, πέραν από το πώς το Πρίσμα λειτουργεί, η Guardian δημοσίευσε μια πρόσθετη διαφάνεια από τη συλλογή 41 φωτογραφικών διαφανειών που αφορούν το Πρίσμα και τη λειτουργία του. Η διαφάνεια αυτή δείχνει τις διαφορετικές μεθόδους συλλογής δεδομένων στο πλαίσιο του νόμου FISA του 2008 (που ανανεώθηκε το Δεκέμβριο του 2012). Διακρίνεται ευκρινώς το Πρίσμα, να συλλέγει δεδομένα από τους κεντρικούς υπολογιστές (servers), μεγάλων εταιρειών παροχής ίντερνετ, όπως ευδιάκριτα είναι και τα τέσσερα διαφορετικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων απευθείας από τα καλώδια οπτικών ινών και την υποδομή ροής στοιχείων. Οι αναλυτές που απασχολούνται στην υπηρεσία ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν και τις δύο τεχνικές συλλογής στοιχείων. Η αρχική δημοσίευση της Guardian αποκάλυψε τις επιχειρήσεις δικτύωσης που συνεργάζονται με το ΠΡΙΣΜΑ, οι οποίες όμως, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκαν ότι έχουν την παραμικρή γνώση για την ύπαρξη του Πρίσματος και ότι ποτέ δεν κλήθηκαν να συνεργαστούν με τη NSA (!). Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, You Tube και Apple φαίνεται να συνεργάζονται στενά με το Πρίσμα...

File:PRISM Collection Details.jpg 
Οι μεγάλες εταιρείες του internet και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που ελέγχονται από το ΠΡΙΣΜΑ.
Edward Snowden
Το PRISM ξεκίνησε, όπως είπαμε, το 2007 μετά από την ψήφιση του Protect America Act από την κυβέρνηση Μπους. Η ύπαρξή του διέρρευσε πριν από έξι χρόνια από τον 29χρονο τότε τεχνικό υπολογιστών Edward Snowden, ο οποίος προειδοποίησε ότι η έκταση της μαζικής συλλογής δεδομένων ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι το κοινό γνώριζε και περιελάμβανε επικίνδυνες και εγκληματικές δραστηριότητες. Οι γνωστοποιήσεις αυτές δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα The Guardian και The Washington Post, στις 6 Ιουνίου 2013.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι το PRISM είναι η νούμερο ένα πηγή πληροφοριών που προωθούνται στη NSA για ανάλυση, και αντιπροσωπεύουν το 91% της κίνησης στο Διαδίκτυο. Ιστορικό αναζήτησης των χρηστών, ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), μεταφορά αρχείων και ζωντανές συνομιλίες αποτελούν το υλικό που συλλέγεται καθημερινά από τους διακομιστές δικτύου σε 35 κράτη (!) Οι πληροφορίες που διέρρευσαν ήρθαν στο φως μία ημέρα μετά την αποκάλυψη ότι η FISA έδωσε παραγγελία στη θυγατρική της εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon Communications να καταγράφει όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις των πελατών της σε συνεχή καθημερινή βάση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αμφισβητήσει ορισμένες πτυχές των δημοσιεύσεων
της Guardian και της Washington Post και υπερασπίστηκαν το πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγχώριους στόχους χωρίς ένταλμα και ότι συνέβαλε στην πρόληψη πράξεων τρομοκρατίας. Στις 19 Ιουνίου 2013, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, δήλωσε ότι η συγκέντρωση των δεδομένων των πρακτικών της NSA αποτελούν «ένα αυστηρά εθνικό σύστημα που έχει σκοπό να προστατεύσει τους πολίτες μας».
Στο χορό αυτό των υποκλοπών συμμετέχουν -βεβαίως- και οι Άγγλοι με την GCHQ, τη βρετανική υπηρεσία παρακολουθήσεων που, χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο του Prism πρόγραμμα TEMPORA, διεισδύει στα υπερατλαντικά καλώδια οπτικών ινών, συλλέγοντας τεράστιο όγκο διαδικτυακών δεδομένων και τηλεφωνίας από όλο τον κόσμο.

Οι δυσμενείς εξελίξεις των συνεχών αποκαλύψεων για τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. επαληθεύει σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές αποκαλύψεις του Snowden. Στο διεθνή πολιτικό περίγυρο, παράλληλα με το πλήγμα ανασφάλειας που έχει προκληθεί, επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει και το πλήγμα στα εμπορικά συμφέροντα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και των Η.Π.Α.
Σε μια εποχή διεθνούς εμπορικής ύφεσης το τεχνολογικό προβάδισμα των Η.Π.Α με την υποκλοπή πληροφοριών και την εμπορική κατασκοπεία, αλλάζει τις παγκόσμιες θετικές προβλέψεις ανάπτυξης, βάζοντας στον πάγο πιθανές επενδύσεις δισεκατομμυρίων, που θα πραγματοποιούνταν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες καλής γειτονίας και συνεργασίας.
File:Berlin 2013 PRISM Demo.jpg 
Βερολινέζοι διαδηλώνουν ενάντια στις διεθνείς υποκλοπές φορώντας μάσκες του Snowden
και αμερικανών αξιωματούχων της ΝSΑ, κατά την επίσκεψη Ομπάμα στις 19 Ιουνίου 2013
Κλικ εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=EvFDInBq5fo  για να παρακουθήσετε ένα σχετικό βίντεο γερμανικής παραγωγής (με ελληνικούς υπότιτλους), και ν' αποκτήσετε σαφέστερη ιδέα του συστήματος υποκλοπών ΠΡΙΣΜΑ. 

2 σχόλια:

Stavronia Chris είπε...

"O μεγάλος αδελφός'' του Όργουελ εκτείνει τον ιστό του συνεχώς. Σε λίγο διάστημα μια νέα τεχνολογίας τηλεόρασης-διαβάζω- θα μπει στα σπίτια μας και θα μας παρακολουθεί, επικοινωνώντας μαζί μας και απαντώντας στις ερωτήσεις και ανταποκρινόμενη τα ζητήματα μας."Τέλεια!" Ζήτω το τέλος της ιδιωτικής μας ζωής λοιπόν,η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, ένα διαρκές "Truman show" θα μας καθορίζει πια minimalist!

mimimalist είπε...

Έτσι που τα λες είναι, Stavronia. Σε λίγα χρόνια θα είναι σα να ζούμε όλοι σε διαφανή σπίτια κι ο καθένας θα μπορεί με άνεση να βλέπει την ιδιωτική μας ζωή...
Μπορεί όμως αυτή η κατάσταση να έχει και τα καλά της. Θα αποτρέπει τα διάφορα λαμόγια να οργανώνουν τις λαμογιές τους σε βάρος των υπολοίπων! Φαντάζεσαι μικρόφωνα και κάμερες όλο το 24ωρο, σ΄όλα τα κυβερνητικά γραφεία, υπουργικά συμβούλια και δημόσιους οργανισμούς;