27.6.07

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ Ε. Δ. Δ. Α.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22ας Ιουνίου 2007

Ευρωκαταδίκη Ελλάδας για τραυματισμό από αστυνομικό Ρομ που έμεινε παράλυτος.
Τρίτη δικαίωση ΕΠΣΕ από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε υποθέσεις αστυνομικής βίας.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) εκφράζει τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη χθεσινή ομόφωνη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Καραγιαννόπουλου. Η σχετική προσφυγή Νο. 27850/2003 υποβλήθηκε στο ΕΔΔΑ από το ΕΠΣΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς δήλωσε χθες: «Η σημερινή διπλή καταδίκη της Ελλάδας για το σακάτεμα του 17χρονου Ρομ Γιάννη Καραγιαννόπουλου το 1998 από πυροβολισμό αστυνομικού εξ επαφής στο κεφάλι, που ΕΔΕ και δικαστήρια ανερυθρίαστα χαρακτήρισαν «εκπυρσοκρότηση» και η επιδίκαση πρωτοφανούς αποζημίωσης 120.000 ευρώ ας αποτελέσει ένα μάθημα στην αστυνομική σχολή της «ζαρντινιέρας» και στη δικαστική παραλλαγή της, δηλαδή της απαλλαγής αστυνομικών που χρησιμοποιούν βία κατά ευάλωτων ή/και ύποπτων πολιτών. Η πολιτεία πρέπει τώρα να αποκαταστήσει το 100% ανάπηρο θύμα, να τιμωρήσει τους αστυνομικούς και δικαστικούς που συνέβαλαν στη συγκάλυψη και να αποφασίσει να αναλάβει την ευθύνη της στις άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν στα διεθνή δικαστήρια για να αποφύγει νέες ατιμωτικές καταδίκες.

Πού καταντήσαμε…Να προσφεύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να βρούμε το δίκιο μας! Πράγμα που σημαίνει ότι στη χώρα μας πλέον η δικαιοσύνη δε λειτουργεί η δε Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει κάθε περίπτωση παράβασης καθήκοντος ή…υπερβάλλοντος ζήλου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: