3.12.14

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ STATUS

"Η ζωή των ενηλίκων καθορίζεται από δύο μεγάλες αγάπες. Η ιστορία της πρώτης -του έρωτα που αναζητάμε- είναι πασίγνωστη και έχει αναλυθεί διεξοδικά. Της δεύτερης -της αγάπης που ζητάμε από τον κόσμο μας- είναι πολύ πιο κρυφή και επώδυνη. Κι όμως, η ανάγκη μας γι' αυτή τη δεύτερη αγάπη είναι εξίσου περίπλοκη και σημαντική".

Το βιβλίο αυτό μιλά για ένα άγχος σχεδόν οικουμενικό, που σπάνια συζητιέται άνετα: εξετάζει το άγχος μας για τη γνώμη που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς, για το αν μας θεωρούν πετυχημένους ή όχι, αξιόλογους ή αδιάφορους. Είναι ένα βιβλίο για την αγωνία της καταξίωσης. Ο Αλαίν ντε Μποττόν θέτει διαυγή και ελκυστικά ερωτήματα, για να βρει από πού απορρέουν οι ανησυχίες μας για το γόητρό μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις υπερβούμε. Ανατρέχοντας στο έργο φιλοσόφων, καλλιτεχνών και συγγραφέων, διερευνά τις πηγές του άγχους γοήτρου -στις συνέπειες της Γαλλικής Επανάστασης όσο και στην κρυφή μας θλίψη για την επιτυχία των φίλων μας- και αποκαλύπτει ιδιοφυείς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι έχουν μάθει να ξεπερνούν την ανησυχία τους καθώς επιζητούν την ευτυχία. Μαθαίνουμε για ξυπόλυτους φιλοσόφους και για γυμνόστηθες μποέμισσες, και ακόμη για τα οφέλη του να έχουμε μια νεκροκεφαλή στη βιβλιοθήκη μας και του να ατενίζουμε τα ερείπια. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που όχι μόνο ψυχαγωγεί και γεννά σκέψεις, αλλά και παρέχει αληθινή σοφία και βοήθεια.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Με μια κίνηση ο Αλαίν ντε Μποτόν έδωσε πάλι στη φιλοσοφία τον πρωταρχικό της ρόλο: να μας βοηθάει να ζήσουμε τη ζωή μας".
(Εφημερίδα Indipendent)

Ο Αλαίν ντε Μποτόν γεννήθηκε το 1969 στη Ζυρίχη. Το πρώτο του βιβλίο, το μυθιστόρημα Μικρή φιλοσοφία του έρωτα (Essays in love), εκδόθηκε το 1993. Ακολούθησαν τα The romantic movement (1994), Kiss and tell (1995), Πώς ο Προυστ μπορεί ν' αλλάξει τη ζωή σου (1997), που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες (και στα Ελληνικά), The consolations of philosophy (2000), The art of travel (2001), Περί του κοινωνικού status (2004), Religion for atheists (2012) κ.ά.

Ξενόγλωσσος τίτλος: STATUS ANXIETY
Εκδότης:                     ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας:               ΑΛΑΙΝ ΝΤΕ ΜΠΟΤΟΝ
Έκδοση:                      Σεπτέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων:       364
Μετάφραση:               ΓΙΑΝΝΗΣ  AΝΔΡΕΟΥ
Επιμέλεια:                  ΓΙΩΡΓΟΣ KΑΣΑΠΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: