5.12.06

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 176 €

Συνωστισμός δικηγόρων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. O λόγος είναι οι ομαδικές προσφυγές, τις οποίες ετοιμάζονται να καταθέσουν δάσκαλοι και καθηγητές για τα αναδρομικά των 176 €. Και φυσικά το μοίρασμα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Υπολογίζεται ότι η πίτα που θα μοιράσει στους δικηγόρους η δικαστική δικαίωση των εκπαιδευτικών θα ξεπεράσει τα 40 εκ. €. O λόγος για τα γνωστά 176 €, τα οποία οδήγησαν τους δασκάλους στην πραγματοποίηση έξι εβδομάδων απεργίας. Ένα επίδομα που με το νόμο 3016 του 2002 δόθηκε σε δημοσίους υπαλλήλους υπουργείων, αλλά όχι σε δάσκαλους, καθηγητές και νοσοκομειακό προσωπικό.

2.250.000 ... για αρχή
H κυβέρνηση μετά την πίεση της απεργίας δέχτηκε, ως γνωστόν, να δώσει το επίδομα στουςεκπαιδευτικούς σε 6 δόσεις, αλλά για τα αναδρομικά ο υπουργός Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφηςδήλωσε ότι θα τα πάρουν μόνο όσοι δικαιωθούν δικαστικά. Για κάθε εκπαιδευτικό το ποσό που πρέπει να δώσει για να καταθέσει την προσφυγή κυμαίνεται στα 8-20 €, ενώ πολλές φορές οι δικηγόροι ζητούν και ποσοστό 2-5% επί των αναδρομικών, αν δικαιωθεί. Περίπου 150.000 εκπαιδευτικοί θα διεκδικήσουν τα αναδρομικά, επομένως αν ο καθένας δώσει από 15 € κατά μέσο όρο, η «πίτα» που αναμένεται να μοιραστεί στα δικηγορικά γραφεία είναι 2.250.000 €. Tο ποσό που αναμένεται να λάβει κάθε εκπαιδευτικός με τη δικαίωσή του ανέρχεται σε 8.800 €. Eπομένως, το -πάλι κατά μέσο όρο- 3% που θα πάρει το δικηγορικό γραφείο από κάθε δικαιούχο είναι 264 € , με το συνολικό υπό διανομή ποσό να ανέρχεται σε τουλάχιστον 39.600.000 €. «Tο ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν μόνο όσοι τελεσίδικα δικαιωθούν στα δικαστήρια έχει κάνει τους δασκάλους και τους καθηγητές να αναζητούν τη βοήθεια δικηγόρων, προκειμένου να καταθέσουν τις προσφυγές τους και να πάρουν ό,τι ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας πήρε αυτονόητα», δηλώνει στο «Έθνος της Kυριακής» ο γενικός γραμματέας της ΔOE, Πολυζώης Mπαμπούρας. «Έχει δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο μια βιομηχανία προσφυγών, εις βάρος της τάξης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα χρειαστεί να καταβάλουν μέρος του επιδόματος για τα δικαστικά έξοδα. Ταυτόχρονα όμως ευνοείται η επαγγελματική τάξη των δικηγόρων, που μύρισαν ‘ψητό’ και ήρθαν», τονίζει ο συνδικαλιστής.

Προσφορές μέσω φαξ!
Στους τοπικούς συλλόγους των εκπαιδευτικών επικρατεί το... αδιαχώρητο από τις προσφορές των δικηγορικών γραφείων. «Oι προσφορές των δικηγόρων άρχισαν να έρχονται στα φαξ των τοπικών συλλόγων από το Mάιο του 2006», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Παλαιού Φαλήρου και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Eκπαίδευσης της περιοχής, Xρήστος Bλέτσας. «Aπό μεγάλους εργατολόγους, διακεκριμένους δικηγόρους, αλλά και από μικρότερα δικηγορικά γραφεία οι προσφορές κινούνταν σε διάφορα επίπεδα και στην αρχή διεκδικούσαν μεγαλύτερα κέρδη. Αν είχαμε κι άλλο χρονικό περιθώριο, οι τιμές θα έπεφταν σίγουρα δραματικά». «Παρατηρήθηκε ακόμη και το φαινόμενο, κάποιοι δικηγόροι στην επαρχία που ήξεραν ότι ο σύλλογος θα επέλεγε άλλον, να κάνουν προσφορές επιμέρους σε σχολεία για να πάρουν μέρος της πίτας», σημειώνει ο Χρ. Βλέτσας

Έντονος ανταγωνισμός
Το σύστημα λειτούργησε ως εξής: κάποια γραφεία έκαναν την αρχή με υψηλές τιμές. Κάποια άλλα το έμαθαν και έκαναν καλύτερες προσφορές. Οι ίδιοι οι πρώτοι δικηγόροι, βλέποντας τις χαμηλές τιμές, πρότειναν κι εκείνοι αντίστοιχες σε άλλους συλλόγους. Η υπερπροσφορά των δικηγόρων μείωσε την τιμή. Aυτό που χρειάστηκε να διεκδικήσουν οι εκπαιδευτικοί, πάντως, ήταν ότι δεν θα πληρώσουν τους δικηγόρους τους σε περίπτωση που το θέμα λυθεί με νομοθετική ρύθμιση. «Πολλοί δικηγόροι ήθελαν, ανεξάρτητα από το αν θα φτάσουν οι προσφυγές στο δικαστήριο, να πάρουν τελικά το ποσοστό τους. Εμείς δεν το δεχτήκαμε και υπογράψαμε σχετικό χαρτί, ότι σε αυτήν την περίπτωση παραιτούνται των χρηματικών τους διεκδικήσεων», λέει ο Χρ. Βλέτσας.

H ενημέρωση των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβάνει επεξήγηση με το τι ζητάνε από το ελληνικό Δημόσιο, πόσα ζητάνε και από πότε. Kαμία προσφορά όμως δεν εξηγεί τι θα γίνει στη δεύτερη φάση εκδίκασης των προσφυγών, σε περίπτωση που υπάρξει έφεση.
Μαρία Ψαρά, ΕΘΝΟΣ 1/12/06

Δεν υπάρχουν σχόλια: