10.2.13

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Όχι άλλοι βλάκες στην εξουσία
"Η κρατούσα βλακεία είναι πάντα η βλακεία των κρατούντων"

Οικονομολόγοι-ζογκλέρ, που κάνουν ταχυδακτυλουργίες τρισεκατομμυρίων, χωρίς να κατέχουν καν την προπαίδεια του πολλαπλασιασμού. Πολιτικοί που μετρούν πάντα ψήφους και ποτέ επιχειρήματα. Πυροβολημένοι θρησκόληπτοι, που επιστρατεύουν ένα υπερσύγχρονο οπλοστάσιο, μόνο και μόνο να μας ξαναγυρίσουν στο Μεσαίωνα: Πίσω από την παγκόσμια εξαθλίωση, αυτό υποστηρίζει ο Μίχαελ Σμιτ-Σάλομον στο συναρπαστικό μανιφέστο του, κρύβεται μόνο αυτό: μια ανεπανάληπτη, μια θηριώδης βλακεία που αγκαλιάζει ολόκληρη την οικουμένη.
Μήπως είναι καιρός να αντισταθούμε στην καθολική παραφροσύνη της εποχής μας;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 
Όταν η βλακεία γίνεται ενδημική

Η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα δεν είναι ούτε οι σεισμοί ούτε τα τσουνάμι, ούτε οι ασυνείδητοι πολιτικοί, οι άπληστοι μάνατζερ ή οι σκοτεινοί συνωμότες, αλλά ένα φαινόμενο ιδιόρρυθμο και παγκόσμιο, ένα φαινόμενο που ξεπερνάει κάθε γνωστό όριο: η απροσμέτρητη ΒΛΑΚΕΙΑ! Κι όποιος δεν το πιστεύει, έχει ήδη μολυνθεί απ' αυτήν.
H βλακεία! Mιλάμε για την παγκόσμιο σταθερά της ανθρώπινης ιστορίας, τη μοναδική δύναμη που υφίσταται αναλλοίωτη εδώ και χιλιετίες: βασιλιάδες, ποντίφικες, πρόεδροι ήρθαν και παρήλθαν, κοινωνίες γεννήθηκαν και πέθαναν, εκλογικά προγράμματα συντάχθηκαν και ξεχάστηκαν, η βλακεία όμως καλά κρατεί. Οι επαναστάσεις δεν μπόρεσαν να τη βλάψουν στο παραμικρό, όπως δεν μπόρεσαν να τη βλάψουν οι φυσικές καταστροφές, οι παγκόσμιοι πόλεμοι ή οι οικονομικές κρίσεις. Και ενώ υπήρχαν κατά καιρούς ελπιδοφόρες προσεγγίσεις στο πρόβλημα της αρμονικής και ορθολογικής συνύπαρξης των ανθρώπων, αυτού του είδους τα πειράματα κατά κανόνα δεν κρατούσαν πολύ. Οι ισχυρές Διεθνείς των ηλιθίων, των στενοκέφαλων, των αιώνια χτεσινών, των απελπιστικά καθυστερημένων, επέστρεφαν το συντομότερο δυνατό στο πόντιουμ της ιστορίας και ξανάρχιζαν να καθορίζουν το βλακώδη ρυθμό, στον οποίο ήταν υποχρεωμένες να χορεύουν οι ανθρώπινες σχέσεις.

Κριτικές

"Είναι ένα βιβλίο που δεν μπορείς να το αφήσεις απ’ τα χέρια σου. Θέλεις να ουρλιάξεις, όμως μετά σε πιάνουν τα γέλια. Ένα υπέροχο διαφωτιστικό έργο!"  
Εστέρ Βιλάλ

"Η βλακεία είναι η παγκόσμιος σταθερά της ανθρώπινης ιστορίας. Μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να την πλήξουν ούτε οι επαναστάσεις, ούτε οι φυσικές καταστροφές, ούτε οι πόλεμοι και οι οικονομικές κρίσεις.
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την παραφροσύνη που κυριαρχεί στην πολιτική, την οικονομία, τη θρησκεία και την κοινωνία, ο Μίχαελ Σμιτ-Σάλομον μας καλεί να αντισταθούμε στους «ηλίθιους της εξουσίας». Γιατί το τρένο της ανθρωπότητας έχει διανύσει μέσα από την τεχνική και την παγκοσμιοποίηση μια τόσο μεγάλη διαδρομή, που θα ήταν εγκληματικό ν' αφήσουμε στο τιμόνι τους εντελώς ανεγκέφαλους". 

Συγγραφέας: Μίχαελ Σμίτ-Σάλομον  
Θέμα: Φιλοσοφία  
Εκδότης: Γράμματα
Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς
Σελίδες: 176  
Ημ. Έκδοσης: 01/01/2012  

Δεν υπάρχουν σχόλια: