14.2.13

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ...

...χθες, 13 Φεβρουαρίου.

Μεγάλωσε γενιές και γενιές με στιλ και φαντασία, με νοσταλγική διάθεση, άλλοτε μοδάτα, άλλοτε επαναστατικά, άλλοτε κλασσικά, αλλά πάντοτε μαγικά, φευγάτα, με φωνές που μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους τις ζωές των άλλων και να τις αλλάξουν με δυο κουβέντες.
Ο κόσμος του ραδιοφώνου διέρχεται τη φάση της ουσιαστικής του αναγέννησης, χρησιμοποιώντας ως κύριο μοχλό τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
Στη δεκαετία του 60 κυριάρχησαν τα τρανζίστορ που ήρθαν με μια ανανεωτική διάθεση να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τότε ο κόσμος άκουγε ραδιόφωνο. Τα φορητά μοντέλα άλλαξαν τη στάση των ακροατών απέναντι στο ραδιόφωνο, το οποίο και έπαψε να είναι πια κάτι σαν έπιπλο, που δεν έβγαινε από το σπίτι. Η τάση αυτή εξελίχθηκε και εκσυγχρονίστηκε στην αμέσως επόμενη δεκαετία με τα αυτόματα ραδιόφωνα, που πρόσφεραν νέες δυνατότητες στους ακροατές και ανέπτυξαν καλύτερα τη διάσταση της φορητότητας. Η δεκαετία του '80 ήρθε να μικρύνει τα μεγέθη και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες. Τα walkman με τα ακουστικά τους έφεραν άλλον αέρα, εκείνον της αυστηρά προσωπικής ακρόασης.
Ύστερα, η ψηφιακή εποχή ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω, ακυρώνοντας στην πράξη την υλική υπόσταση του ραδιοφώνου και κάνοντάς το άλλη μια λειτουργία σε μια εξελιγμένη πολυσυσκευή ήχου και εικόνας, ή μια δυνατότητα επιπλέον στο κινητό τηλέφωνο και κυρίως στους υπολογιστές. Το internet έδωσε δυναμικά το τελειωτικό χτύπημα.
Ο κόσμος, όμως, δεν εγκαταλείπει ποτέ το ραδιόφωνο κι εκείνο που ζητάει είναι η απλότητα στη χρήση και να εξασφαλίζει καλή ποιότητα.
Ήταν πριν από εκατό δεκαοχτώ χρόνια, το 1895, όταν ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς δια μέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών (Ρέτζιναλντ Φέσεντεν, Λι ντε Φόρεστ) αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Για τους μη μυημένους η ραδιοφωνία συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς τη μεσολάβηση αγωγών, αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες. Άρχισε να αναπτύσσεται στη δεκαετία του 1910 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το ραδιόφωνο λειτούργησε ανταγωνιστικά έναντι του τύπου, αποκτώντας πλούσιο ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Οι δεκαετίες που ακολούθησαν το επανακατέστησαν κυρίως ως ψυχαγωγικό μέσο. Μέχρις όμως να εδραιωθεί στο βασίλειό του, ήρθε η τηλεόραση να φουντώσει ένα νέου τύπου ανταγωνισμό, έως ότου τα πολυμέσα και το διαδίκτυο να επαναπροσδιορίσουν τα μεγέθη, να μεταλλάξουν τη λειτουργία και την ουσία όλων των μέσων επικοινωνίας και να φτάσουμε στο σύνθετο σημερινό σκηνικό.
'Ομως, όσα ελκυστικότερα πολυμέσα κι αν εμφανιστούν στο μέλλον, το ραδιόφωνο θα παραμένει ο πιο αγαπημένος, απλός και άμεσος τρόπος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για το πλατύ κοινό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: